Helstekt älgryggbiff
I fredags gjorde jag älgryggbiff med rödvinssås. Till det blev det potatis i ugn med tärnade morötter och squash.
Hur gör man då en god rödvinssås? Jag gör så här:
Hacka charlottenlök och vitlök och bryn försiktigt i smör, det ska inte ta färg , bara smälta ner lite grann.
Tillsätt 3 dl rödvin av god kvalite, 1 dl vatten, buljongtärning och en skvätt soya. Strö över lite timjan också och även liite salvia om man gillar det. Den här såsen skulle ju serveras till vilt så några enbär fick också koka med. Reducera detta tills ungefär hälften är kvar, smaka av med salt och peppar, vill man ha så kan man reda av med lite majsena.
Köttet brynte jag i stekpannan sen fick det gå i ugnen tills temperaturen visade 58 grader, , tog ut det och lät det vila en stund under folie. Sen var det alldeles perfekt när jag skar upp det, lite lagom blodigt och väldigt mört.
Det blev en god middag en mörk februarikväll.
